Praktische informatie

Aanmelden

U kunt zich telefonisch, via het contactformulier of per mail aanmelden. Na aanmelding zullen we in een telefoongesprek met u stilstaan bij uw reden van aanmelding. Wanneer we een eerste afspraak maken, vragen we u van tevoren onderstaande gegevens te mailen, die nodig zijn om voor verzekerde zorg in aanmerking te komen:

  • verwijsbrief van uw huisarts

  • BSN

  • kopie van uw legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart)

Wachttijden

De wachttijd voor individuele intakes bedraagt meerdere maanden. Als de wachtlijst te lang wordt nemen we tijdelijk geen nieuwe cliënten meer aan. Behandeling start doorgaans aansluitend, binnen twee weken na afronding van de intake. 

Voor de groepsbehandeling is er momenteel geen wachttijd.

Na uw aanmelding via telefoon of e-mail nemen we binnen enkele dagen contact met u op om u te informeren over de actuele wachttijd. U kunt ons altijd bellen om naar de wachttijd te vragen.

Als u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan ervoor helpen zorgen dat u binnen vier weken na uw eerste contact een intakegesprek met een andere zorgaanbieder krijgt.

Tarieven

Psychotherapie is opgenomen in de basisverzekering van de zorgverzekeringswet en wordt daarom door de zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed na aftrek van het eigen risico. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van therapie is altijd een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.

Binnen Praktijk Nobel hanteren de therapeuten verschillende vergoedingssystemen:

  • gecontracteerde zorg: de behandelaar heeft met verschillende zorgverzekeraars contracten afgesloten en deze worden rechtstreeks vergoed door de zorgverzekeraar

  • niet-gecontracteerde zorg: de behandelaar bewust geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten, u ontvang en betaalt de rekening en declareert die bij uw zorgverzekeraar (zie kadertje).

Niet-gecontracteerde zorg

Een aantal voordelen van niet-gecontracteerde zorg:

  • U kiest zelf bij wie u hulp zoekt en bent daarvoor niet afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

  • Uw zorgverzekeraar heeft geen invloed op de behandeling die u krijgt.

De facturen worden rechtstreeks naar u gestuurd. U betaalt de behandelaar en dient dan bij uw zorgverzekeraar een declaratie in. Het hangt van uw zorgverzekeringspolis af of u de factuur geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt.

Hoeveel van de behandeling wordt vergoed?

Hoeveel vergoeding u krijgt voor een behandeling hangt af van de verzekeringspolis die u heeft. Over het algemeen geldt dat u bij een restitutiepolis een volledige vergoeding ontvangt voor de behandelkosten. Wanneer u een naturapolis heeft, zal de zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoeden. Hoeveel dat is hangt af van de verzekeraar (meestal rond de 65 à 80 %). Informeer van tevoren dus goed bij uw verzekeraar hoeveel van de zorg vergoed wordt met het verzekeringspakket dat u heeft afgesloten! Dit kan ook een reden zijn om uw verzekeringspolis aan te passen of van verzekeraar te wisselen.

Zelf betalen en niet-verzekerde zorg

Als u behandeling zelf wilt betalen is dat mogelijk. U hebt in dat geval geen verwijsbrief nodig. Als u klachten hebt die niet onder de verzekerde zorg vallen (zoals aanpassingsproblemen, werkgerelateerde problemen of relatieproblemen) en/of er geen DSM-5 classificatie kan worden vastgesteld, dan betaalt u de kosten zelf.

  • Psychotherapie (45 minuten): 115 euro

  • Supervisie (45 minuten): 110 euro

  • Supervisie twee personen (60 minuten): 150 euro

  • Leertherapie (45 minuten): 115 euro

  • Persoonlijke coaching (45 minuten): 150 euro

Per 1 januari 2022 worden de tarieven berekend op basis van de zorgprestaties (het zogeheten zorgprestatiemodel). Zorgprestaties zijn de consulten (diagnostiek of behandeling) die hebben plaatsgevonden. Op de maandelijkse factuur staan deze consulten vermeld.

De tarieven zijn vastgesteld door de NZa. Zie voor meer informatie de patiëntbrochure NZa.

Een afspraak te laat of niet afzeggen

Het kan voorkomen dat u een afspraak moet afzeggen. Graag horen wij dat zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 24 uur van tevoren. Wanneer u een afspraak korter dan 24 uur van tevoren afzegt of helemaal niet afzegt, wordt er een ‘no-show’-tarief van 60 euro in rekening gebracht. Dit bedrag wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en komt dus volledig voor eigen rekening.

Crisis

In geval van crisis buiten de kantooruren kunt u contact opnemen met de huisarts. Deze kan u indien nodig in contact brengen met de GGZ-crisisdienst.

Vakantie en calamiteiten

Tijdens vakanties of ziekte van een therapeut zal desgewenst een collega waarnemen.

Kwaliteit en klachten

Er worden geen privacygevoelige patiëntengegevens gedeeld met een zorgverzekeraar. Op psychotherapie is de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO) van toepassing. Ook hanteren wij een kwaliteitsstatuut, welke u bij ons kunt opvragen. Mocht u ontevreden zijn over de behandeling dan stellen we het op prijs dat u dit eerst met uw behandelaar bespreekt. Mochten we hier samen niet uitkomen dan kunt u zich wenden tot de klachtenfunctionaris. Zie hiervoor de website van de LVPP.

Privacy

Wij hechten belang aan uw privacy en gaan met grote zorgvuldigheid om met uw persoonsgegevens. Uiteraard hanteren wij ons beroepsgeheim, daarnaast worden er ook geen privacygevoelige gegevens met derden gedeeld zonder uw toestemming. Ons uitgebreide privacybeleid kunt u hier vinden.

Heeft u vragen?