
Groepstherapie
Affectfobie-therapie (AFT)
Wat is de behandeling?
Affect is een ander woord voor gevoel. Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven. Ze helpen ons juiste keuzes te maken, grenzen te stellen en tevreden te zijn in contact met anderen. Op het moment dat we vrezen overweldigd te worden door emoties of als we geleerd hebben om gevoelens juist niet te uiten, kunnen gevoelens angst oproepen. Dit kan het begin zijn van een emotie- ofwel affectfobie. Een fobie is een overmatige angst. We trekken ons terug, durven niet kwetsbaar te zijn en hebben weinig plezier in het leven. De gevolgen kunnen zijn: spanning, onrust, vermoeidheid, vage lichamelijke klachten of juist overspoeld worden door emoties.
Een AFT-groepsbehandeling heeft het doel onze psychische gezondheid te vergroten door het vrij kunnen beleven van alle gevoelens. Door ongunstige omstandigheden in het verleden zijn overlevingsmechanismen ontstaan. Wie als kind bijvoorbeeld niet genoeg vrijheid had om zich te uiten, kan op volwassen leeftijd te maken krijgen met remmende gevoelens als angst, schaamte of schuld. De AFT-methode is gericht op het vinden van een nieuwe balans en het terugvinden van de kleur die gevoel aan ons leven kan geven. Met andere woorden: u komt tot een balans tussen enerzijds uw eigen behoeften en gevoelens en anderzijds het contact met anderen. Deze nieuwe balans vertaalt zich in toename van welzijn en verbetering van het sociale functioneren.
Voor wie?
Affectfobie-therapie (AFT) is geschikt wanneer u problemen ervaart bij het uiten van uw gevoelens of emoties. Zo kunt u bijvoorbeeld bang zijn om verdriet voelen, waardoor u juist boos reageert als u geraakt wordt. De verdrongen gevoelens die de therapie adresseert kunnen pijnlijk zijn, zoals verdriet of boosheid, maar ook betrekking hebben op het zelfbeeld of op een behoefte aan hechte relaties. Door het onderdrukken van gevoelens kunt u last hebben van klachten zoals angst en depressiviteit. Andere problemen die een rol kunnen spelen, zijn een negatief zelfbeeld, moeite om voor uzelf op te komen, perfectionisme, of herhaaldelijk vastlopen in relaties, studie of werk.
Voorwaarden voor deelname aan de groep:
U heeft naast de groepstherapie voldoende bezigheden overdag, zoals werk of een opleiding.
U kunt voldoende tijd vrijmaken om alle groepssessies bij te wonen.
U bent bereid en in staat naar uzelf te kijken en te investeren in een verandering, en iets te leren in het contact met anderen en met uzelf.
U verkeert niet in crisis, bent niet afhankelijk van drugs of alcohol, en er spelen er geen andere complexe psychiatrische problemen.
Hoe werkt het?
De behandeling is gebaseerd op het Affectfobiemodel (van Leigh McCullough). Deze psychotherapie is gericht op de geleidelijke vermindering van angst voor emoties en het leren reguleren en integreren ervan. Het model gaat ervan uit dat klachten het gevolg zijn van een intern conflict tussen zich opdringende activerende gevoelens en verlangens enerzijds en remmende gevoelens (angst, schaamte, schuld) anderzijds. Dit wordt de affectfobie genoemd. De afweerpatronen helpen om dit conflict niet te voelen, maar kunnen tegelijkertijd klachten veroorzaken, waarvoor u in behandeling komt.
In de groep wordt u bij uzelf en in het contact met anderen allerlei gevoelens gewaar. Doel is dat u zich voor die gevoelens leert openstellen. Dat proces verloopt via het leren herkennen van de afweer (bijvoorbeeld: vermijding, piekeren, somber terugtrekken) en het stap voor stap loslaten daarvan (contact houden en adequaat reageren op kritiek).
Bij affectfobie-groepstherapie leert u de afweer die u hebt opgebouwd herkennen. U wordt zich bewust van hoe u in het contact met de andere groepsleden en de therapeuten (!) uw emoties en behoeftes onderdrukt. We staan stil bij de angst die daarmee gepaard gaat. De groepstherapie maakt het mogelijk om gevoelens weer te ervaren en te uiten, waardoor uw klachten verminderen. U wordt zich beter bewust van uw eigen behoeftes en verlangens, u leert beter grenzen stellen en krijgt hechtere relaties met anderen.
Op gezette tijden evalueren we en kijken we of het zinnig is om de behandeling nog een periode van een aantal maanden te verlengen. Bij de start van de behandeling brengen we via een aantal individuele voorbereidingssessies de zgn. ‘conflictdriehoek’ in kaart, waarmee inzichtelijk wordt hoe u emoties vermijdt en tot welke problemen en klachten dit leidt (de afweer). Er wordt een ‘focus’ vastgesteld die het durven loslaten van deze afweermanieren en het omgaan met angst beknopt beschrijft.
Verdere informatie
Er zijn twee varianten van de AFT-groep:
AFT-groep
wekelijkse groepspsychotherapie, langer durend (2 jaar)
dinsdag 09.00-10.30 uur
therapeuten: Nelleke Huson, klinisch psycholoog/psychotherapeut
Charles Huffstadt, (groeps)psychotherapeut
AFT intensief
wekelijks de volgende therapieën gedurende 8 maanden:
doelentherapie
dans- en bewegingstherapie
psychodynamische groepspsychotherapie
dinsdag 09.00-13.00 uur
therapeuten:
Nelleke Huson, klinisch psycholoog/psychotherapeut
Charles Huffstadt, (groeps)psychotherapeut
Claudia Scaringella, dans- en bewegingstherapeut, est.practice@gmail.com